Hoppa till innehåll

"The Letter" - ny dokumentär om klimatförändringarna

 

Nyligen lanserades dokumentärfilmen The Letter – A Message For Our Earth som kan ses på youtube. Själva filmen syftar till att förmedla budskapen i påven Franciskus encyklika Laudato Si’

I filmen möter sex personer påve Franciskus och samtalar om hur klimatkrisen påverkar deras liv. De representerar olika grupper ur mänskligheten: en fattig ung man från Senegal, en stamhövding från Amazonas, en tonårsflicka och klimataktivist från Indien, två marinbiologer från Hawaii och ordföranden för Laudato Si’ Movement. Deras gemensamma nämnare är engagemanget för förändring inför hotet från klimatkrisen, med både lokalt och globalt perspektiv.

Så här beskriver Mattias Lindström på Katolskt Magasin filmen:

"Klimatförändringarna blir verkliga på ett känslomässigt plan när man, som i denna dokumentär, får del av människors berättelser om hur deras livsvillkor har förändrats. För någon ur urbefolkningen i Amazonas kan det innebära hot om att bli mördad av skogsskövlare, för en fattig senegales kan det leda till döden på Medelhavet efter en desperat flykt mot ett ihåligt hopp."

Filmen hade premiär den 4 oktober, på Franciskusdagen. Samma dag anslöt sig den Heliga stolen till Parisavtalet.