Hoppa till innehåll

Så kan vi hjälpa flyktingar från kriget i Ukraina

Många vill hjälpa människorna som är på flykt undan kriget i Ukraina. Caritas Sverige ger nu följande råd om vad man kan göra:

Pengar

De gåvor som behövs allra mest just nu är pengar. Caritas Sverige har en pågående insamling till Ukraina: Swish: 900 4789. BG 900-4789. Märk gåvan: Ukraina.

De insamlade pengarna används av de Caritas-nätverk som ger direkt hjälp till de krigsdrabbade. Det gäller både nätverken inne i Ukraina (Caritas Ukraina och Caritas Spes som har 69 operativa enheter runt om i landet) och de Caritas-nätverk som arbetar i grannländerna (Polen, Slovakien, Rumänien, Moldavien och Ungern).

Tillfälligt boende i Sverige

Enligt Migrationsverket kommer det att ta tid att ordna boende till alla flyktingar som kommer till Sverige. Därför kan det behövas det hjälp med tillfälligt boende för de personer som anländer till Sverige.

Vill du ta emot en eller flera flyktingar i ditt hem, sommarstuga eller liknande, kontakta Caritas via: caritas@caritas.se

Transport av nyanlända

Det kan även behövas hjälp med transport av nyanlända från flygplatser och hamnar. Vill du hjälpa till med transport, kontakta Caritas via caritas@caritas.se

Klädinsamlingar

När det gäller saker som samlas in till de krigsdrabbade (kläder, hygienartiklar och andra förnödenheter) är Caritas rekommendation: skicka inte din insamling till utlandet utan skänk dem till flyktingar som anländer till Sverige. Caritas Sverige tar emot gosedjur och hygienartiklar, inte kläder. Vill man skänka kramdjur och hygienartiklar ska man kontakta Caritas via caritas@caritas.se

Grannländerna till Ukraina upplever just nu stora problem p g a mängden skänkta saker som har strömmat in från givare runt om i Europa.

De nationella Caritasnätverken i mottagarländerna, som har god överblick över behoven, vill helst köpa in det som behövs på plats i respektive land, för att genom det också hjälpa den lokala ekonomin..

För att arbetet ska bli så effektivt som möjligt har Caritas Sverige inlett samarbete med ukrainska katolska missionen, Nordic Ukraine Forum, andra kyrkor och samfund samt organisationer inom det civila samhället.

Foto: Caritas Internationalis