Hoppa till innehåll

Sebastian Staksets berättelse om vägen till tron

Musikern, författaren och skådespelaren Sebastian Stakset höll den 3 oktober en mycket välbesökt föreläsning i domkyrkosalen om sin väg till tron.

Sebastian berättade gripande om sin barndom som, trots kärleksfulla föräldrar, innebar en tillvaro full av mörker, kyla och hat. Han blev mobbad i skolan och började i unga år med narkotika och alkohol. Därefter följde psykisk ohälsa, våld, kriminalitet, fängelsedomar och "en demonisk tillvaro" där han plågades och blev "bäst på att vara sämst". Till slut beslutade han sig för att ta sitt eget liv. Och då vände allt. Just när han skulle hoppa framför tåget kom telefonsamtalet från storebrodern som ledde till behandlingshemmet där han slutligen kunde ta tag i sitt beroende och hitta kraften att förändra sitt liv.

Sebastian sa att det var där och då - när han stod på perrongen och telefonen ringde - som han mötte Gud. Han blev övertygad om att Gud fanns och att Gud faktiskt ville ha med honom att göra, trots alla hans brister.

 

"Gå ut och gör gott!"

Även om Sebastian inte tvivlade på Guds existens tog det lång tid för Gud att mjuka upp hans hjärta: "Man föds inte hård. Men är man med om svårigheter som barn och ung blir man hård. Det är svårt att leva. Svårt att vara människa. Om hjärtat inte baddas med kärlek blir det hårt."

Att bearbeta sin stolthet och söka ödmjukhet är inte lätt och det tar tid. Men Gud förlät Sebastian och då kunde även Sebastian förlåta människor i sitt liv. Med förlåtelsen försvann det gråa filtret han hade haft framför ögonen och han såg färger, blommor och ljus som inte hade märkt när han befann sig i bitterheten och misären.

Tron på Gud har inte nödvändigtvis gjort livet lättare och han utsätter sig fortfarande för svåra saker, som att exempelvis åka till Ukraina och arbeta med att hjälpa de lidande där.

Sebastian påminde om att även en liten liten låga av ljus gör att mörkret backar. Mörkret kommer aldrig att övervinna ljuset. Han avslutade med att säga: "Gud älskar oss. Lys som stjärnor i mörkret. Gör goda gärningar. Gå ut och gör gott!"

 

Efter föreläsningen följde ett samtal om evangelisation mellan kardinal Arborelius, Sebastian Stakset och Bengt Malmgren som kan sammanfattas med följande punkter:

  • Var som Jesus var! Sebastian Stakset förmedlade att han tror att det bästa sättet att presentera Jesus för människor i omgivningen är att bete sig som Jesus gjorde, att vara som Jesus var.
  • "Det är inget skydd att ha vuxit upp kristet. Tron går ju inte att ärva. Det är först om tron sjunker ner och blir en levande relation med Herren i hjärtat som den blir verklig. En teoretisk relation till Gud räcker inte". Detta var Sebastians svar på frågan varför även ungdomar som har vuxit upp i en katolsk miljö hamnar i situationer med gängvåld och kriminalitet.
  • Ett sätt att leva sin tro är att ge sig ut och hjälpa. När man ser nöden drabbas man av medlidande. Man kan inte längre fokusera på sitt eget lidande utan förbarmar sig. Man vill hjälpa.

Kardinal Arborelius och Sebastian Stakset.