Hoppa till innehåll

Slovenska missionen i Sverige firar 60 år

I år är det 60 år sedan slovenska missionen började sin verksamhet i Sverige.  F. Jože Fleece var rektor mellan 1962 och 1972 och  f Janez Sodja mellan 1972 och 1977. Därefter kom f. Jože Drolc som stannade till 1993. Sedan 1993 är f. Zvone Podvinski rektor för slovenska missionen.

Sedan 1974 samlas man i pingsttid till mässa och procession i och omkring Birgittasystrarnas klosterkyrka i Vadstena. 1974-2004 skedde det på annandag pingst men när annandag pingst avskaffades som allmän helgdag flyttades firandet till pingstafton. 

I år, den 4 juni, firade kardinal Anders Arborelius OCD mässan som firades som en votivmässa om den helige Ande. Koncelebrerade gjorde f. Zvone Podvinski och f. Jože Drolc. Kardinalen bar den mässhake och mitra som slovenska missionen skänkt honom. På mässhakens framsida finns tre kronor: Guds moders, S:ta Birgittas samt S:t Eriks. På baksidan finns symboler för den helige Ande.  

I slutet av mässan hyllade den slovenske ambassadören till de nordiska länderna, Edvin Skrt, den slovenska missionen och dess rektorer för arbetet bland slovener i Sverige under 60 år.

Från vänster till höger: ambassadör Edvin Skrt, rektor f. Zvone Podvinski samt förre rektor f. Jože Drolc. (Foto: Lars Olof Nilsson)

Gruppbild på slovener från olika delar av Sverige (Foto: Lars Olof Nilsson)