Hoppa till innehåll

Sankt Martinsgården invigd

Sista söndagen i juni välsignades och namngavs en gammal skånsk gård på Röstånga Vång till Sankt Martinsgården. Därmed har Sankta Maria katolska folkhögskola i Malmö fått en efterlängtad tillflyktsort från stadens larm och brus ut till en lantlig och jordnära miljö.

Det var kardinal Arborelius som på detta sätt inledde ett nytt kapitel i det gamla husets historia. Från att ha fått förfalla får det röda huset nu helt nya uppgifter. Nu är Sankt Martinsgården ett komplement till skolan och en annorlunda pedagogisk miljö.

Köpet gjordes i höstas och sedan dess har bostadshuset genomgått en grundlig renovering. Rektor Monika Andersson var mycket nöjd:

– Vi har många elever som har svåra trauma bakom sig, dåliga förkunskaper och starkt skilda kulturella upplevelser från tidigare. Där kommer Sankt Martinsgården att kunna erbjuda en helt annorlunda pedagogisk miljö, som kan vara bra både för nya kunskaper och utvecklad självkänsla.

På sikt ska gården kunna användas även som utflyktsmål för andra, som plats för sammanträden och kurser men också ett lokalt kulturcentrum för hantverk och odling.

Diakon Lars Lindskog; skolstyrelsens ordförande, generalvikarie p. Pascal René Lung OP; ägarstiftelsens ordförande, biskop Anders Arborelius OCD, som föreslog namnet, och rektor Monika Andersson hjälptes åt att avtäcka namnskylten. 

Foto: Ann-Marie Linderås