Hoppa till innehåll

Fasteinsamlingen 2020: Zimbabwe

Hälften av barnen på landet i Zimbabwe har inte nog att äta. Bild: Caritas InternationalisFoto: Caritas Internationalis

 

Den pågående ekonomiska krisen i Zimbabwe drabbar barnen allra hårdast. FN beräknar att 75 % av barnen på landsbygden – där huvuddelen av befolkningen bor – lever i svår fattigdom. Hälften av dem har inte nog att äta.

Landets befolkning är mycket ung; nästan hälften är under 18 år. Läget i städerna är något bättre men nu hotar bristen på mat och fattigdomen att spridas även dit. Bakom det ligger den allvarliga ekonomiska krisen. Under det senaste decenniet har landet lidit alltmer av brist på kontanter, bränsle, mediciner och mat. Nu har dessutom priset på stapelvaror som majs skjutit så pass i höjden att hjälporganisationer på plats rapporterar att i dag är minst 7,7 miljoner av landets befolkning på 15 miljoner beroende av livsmedelsbistånd.

Läget för människorna i Zimbabwe förvärras dessutom av att den värsta torkan på 40 år har drabbat landet. I dag har landet endast nog för att förse befolkningen med mat under en och en halv månad. Eftersom torkan väntas fortsätta kommer nästa skörd i april att bli dålig.

Caritas Zimbabwe är på plats och hjälper. Ett nytt hjälpprogram har satts in i sex av landets åtta provinser. Till det kommer fasteinsamlingen att bidra.

För att hjälpa kan du använda Caritas biståndskonto Bg 900-4789 eller swisha till nummer 900 4789 för att ge en gåva. Märk din gåva ”Fastan 2020”.

Du kan även ge en gåva direkt på Caritas webbsida.

Tack för din gåva!