Hoppa till innehåll

Caritas har startat insamling till de drabbade i Beirut

Caritas Libanon är på plats och hjälper de drabbade. Bild: Caritas Libanon

Dödstalet stiger efter den enorma explosionen som inträffade i hamnområdet i Libanons huvudstad Beirut tisdagen den 4 augusti. Detonationen, som motsvarar ett jordskalv med en magnitud av drygt 3 på Richterskalan, ödelade stora delar av staden.

Minst 5 000 människor beräknas ha skadat och dödssiffran överstiger 130 döda. Omkring 300 000 personer har förlorat sina hem. Tre sjukhus har totalförstörts och ytterligare två sjukhus är allvarligt skadade. Explosionerna innebär ett hårt slag för det redan hårt drabbade libanesiska folket och den redan hårt ansatta sjukvården.

”Situationen är katastrofal”, säger Rita Rayhem, direktor för Caritas Libanon, som har mobiliserat alla krafter för att hjälpa de drabbade.

Frustrationen bland Caritas personal och volontärer är stor. ”Vi lever i en mardröm och har ingenting att ge befolkningen”, säger fader Michel Abboud som är generalsekreterare för Caritas Libanon. ”Beirut har lagts i ruiner och vi är tagna på sängen av katastrofens omfattning”.

Caritas Internationalis har lanserat en akutplan för att tillgodose de akuta behoven av vatten, sjukvård och skydd åt de drabbade.

Caritas Sverige startar nu en insamling till det drabbade libanesiska folket och vädjar nu - tillsammans med kardinal Anders Arborelius - till alla som har möjlighet att bidra. 

Man kan hjälpa genom att sätta in ett bidrag på
Bg 900-4789 eller swisha till 900 4789. Märk donationen med ”Libanon”.

Man kan också gå in på Caritas Sveriges hemsida och klicka på ”Ge en gåva”. Välj där ”Ospecificerat”, så ser vi till att din gåva kommer fram till Libanon.

Varmt tack!