Hoppa till innehåll

Biskopsvigning i Trondheim den 3 oktober

Den 1 oktober 2019 kungjordes att påve Franciskus hade utnämnt abbot Erik Varden O.C.S.O. till ny biskop-prelat i prelaturen Trondheim. Senare meddelades att biskopsvigningen planerades till den 4 januari 2020. Den 23 november 2019 meddelades pga. abbotens hälsotillstånd att biskopsvigningen var uppskjuten på obestämd tid. Efter längre tids sjukskrivning pga. utmattning är den utnämnde biskopen åter i god form så därför meddelades igår, den 1 juli, att biskopsvigningen blir lördagen den 3 oktober 2020 i Nidarosdomen i Trondheim. Det blir den första katolska biskopsvigningen i Olof den heliges gravkyrka sedan reformationen.

 

 

Erik Varden är född i Norge 1974 och blev katolik 1993. År 2002 inträdde han i trappistklostret Mount Saint Bernard i Leicestershire, England, och prästvigdes där 2011. Mellan 2011 och 2013 var han professor i syriska, monastisk historia samt kristen antropologi vid det påvliga universitet Sant’Anselmo i Rom. Sedan 2015 är han abbot i Mount Saint Bernard.

Katolska kyrkan i Norge är indelad i ett stift och två territoriella prelaturer: Oslo stift, prelaturen Trondheim och prelaturen Tromsö. En prelatur kan beskrivas som ett förstadium till ett stift och finns bl a i områden där antalet katoliker är få. En prelatur leds av en prelat. Är prelaten biskopsvigd kallas han för biskop-prelat.