Hoppa till innehåll

Ny bok från Veritas: "Bortförd i Irak - en präst berättar"

Nu ger Veritas Förlag ut en svensk översättning av den verkliga berättelsen om hur en katolsk präst i Irak togs tillfånga av muslimska extremister i augusti 2006. Det är en berättelse om våld, tortyr och kaos. Men också om kärlek, förlåtelse och en stark tro.

Med gevärspipan mot tinningen ställdes den katolske prästen fader Saad Sirop Hanna inför valet: ditt liv eller islam. Han hade blivit tillfångatagen av muslimska extremister som krävde en lösensumma och att han skulle bli muslim. Fader Saad vägrade.

Det som följde blev 28 dagar I fångenskap då han hotades, misshandlades och torterades. Större delen av tiden hade han förbundna ögon och fick gissa sig till vad som pågick omkring honom. Varje dag undrade han om han skulle överleva eller dö.

Idag är fader Saad biskop i den kaldeiska katolska kyrkan och apostolisk visitator för kaldéer i Europa. Han är numera verksam i Södertälje dit flera tusen kaldéer har flytt förföljelsen och våldet i Syrien och norra Irak. I boken beskriver han den svåra situationen för kristna i Mellanöstern och det komplexa läget i Irak. Men också vänskapen, kärlekens och förlåtelsens möjligheter.

Boken gavs första gången ut av Notre Dame University Press med titeln Abducted in Iraq. A Priest in Baghdad (2017) och har belönats med flera priser.