Hoppa till innehåll

"Skapelsetid" firas 1 september till 4 oktober 2023

”Låt rätten välla fram som vatten och rättfärdigheten som en outsinlig ström”. Dessa ord av profeten Amos (5:24) citeras av påve Franciskus i hans brev inför årets ekumeniska firande av ’Skapelsetid’ som början 1 september och avslutas på Franciskusdagen 4 oktober.

I brevet lyfter påven fram att profeten talar till oss om vad Gud önskar. Gud vill att rättvisan ska råda överallt och alltid; rättvisa är för Gud lika nödvändigt som vatten är för oss människor. Gud vill att vi praktiserar rättvisa och lever ett rättfärdigt liv. Påven uppmanar oss att vi - tillsammans, särskilt med de som drabbas av orättvisor och miljöförstöring - verkar för att skapa en rättvis och hållbar värld.

2015 instiftade påve Franciskus Världsböndagen för vård av skapelsen. Sedan dess uppmanar han oss alla, individer, församlingar och alla människor av god vilja, att just den 1 september på Världsböndagen be särskilt mycket för vårt gemensamma hem, jorden, som Gud har skapat och givit oss människor i gåva. Vi uppmanas också att varje söndag under denna period lyfta fram skapelsetemat på olika sätt i gudstjänsten, exempelvis i predikan och i förbön.

Förslag på förböner finns här.

Fördjupande materialet för årets firande finns här.

Sveriges kristna råds ekumeniska material för firande av ’Skapelsetid’ finns här.