Hoppa till innehåll

Många svenskar på plats i Rom när Elisabeth Hesselblad helgonförklaras

Söndagen den 5 juni helgonförklaras Elisabeth Hesselblad av påve Franciskus på Petersplatsen i Vatikanen. En stor grupp svenskar kommer att vara plats i Rom för att närvara vid helgonförklaringsmässan som även kommer att sändas på SVT.

Kl. 10:30 på SVT2 söndagen den 5 juni startar direktsändningen från Petersplatsen där påve Franciskus kommer att fira helgonförklaringsmässan. Sändningen kommenteras av Kaj Engelhart.

På Petersplatsen kommer många svenskar att samlas. Att en svensk person helgonförklaras är mycket ovanligt, senast det hände var 1391 då heliga Birgitta kanoniserades av påve Bonifatius IX.

Stockholms katolska stift organiserar en vallfärd till Rom med runt 250 pilgrimer från hela Sverige som deltar i det officiella programmet kring helgonförklaringen arrangerat av Birgittasystrarna. I gruppen ingår även ekumeniska gäster från Sveriges Kristna Råd samt representanter från Herrljunga kommun där Elisabeth Hesselblad föddes.

Kulturminister Alice Bah-Kuhnke kommer att vara på plats som en del av den officiella svenska delegationen. Även en grupp med släktingar till Elisabeth Hesselblad kommer att närvara vid helgonförklaringen.

Läs mer om helgonförklaringsprocessen och Elisabeth Hesselblad här.