Hoppa till innehåll

Fasteinsamlingen 2017: till hungerns Sydsudan

Det ganska okända inbördeskriget i Sydsudan är nu inne på sitt fjärde år och visar inga tecken på att mattas av. Tvärtom. Av landets drygt 11 miljoner invånare är en tredjedel på flykt i eller utanför det. Ekonomin är förödd i den egentligen oljerika unga staten och inflationen skenar. Att skaffa förnödenheter blir därför allt svårare för en redan krigsplågad befolkning

Torka och utslagna skördar gör nu att hunger och törst förvärrar läget ännu mer. I dag hotas 3,6 miljoner direkt av svält, enligt FN:s livsmedelsprogram WFP som tror att siffran växer till åtminstone 4,6 miljoner innan en ny skörd kan väntas i augusti i år.

Därför går årets fasteinsamling till ett hjälpprojekt i de norra provinserna Abyei och Twic som drivs av en lokal stiftsorganisation ledd av biskop Macram Max Gassis och Moder Teresas systrar. Projektet finansieras av Caritas Sverige och Caritas Tyskland och består av akut mathjälp och brunnsborrning för att säkra den livsviktiga tillgången till vatten.

Den hårt drabbade befolkningen i Sydsudan är våra systrar och bröder och vi har ett ansvar också för dem. Låt oss följa vår Herre Jesus efter, han som mättade de hungriga med fem bröd och två fiskar. Han som också säger i liknelsen om Människosonens dom: Jag var hungrig och ni gav mig att äta (Matteus 25:35).                                            

Biståndskontot 900-4789 är nu öppet för din gåva till dem som hungrar i Sydsudan. Märk talongen eller överföringen med "Fastan 2017". Du kan också swisha din gåva till 900 4789.

TACK!

Brunnsborrning i torkans Sudan. Foto: Caritas Tyskland

Flickan rensar kobönor som normalt inte är människoföda men som äts i hungertid. Foto: Caritas Tyskland.