Hoppa till innehåll

Kardinal Anders Arborelius om påve Leo XIV

Kardinal Anders Arborelius är kvar i Rom efter konklaven där den nye påven idag har firat mässa med alla kardinalerna.

Kardinalen gav idag följande uttalande om påve Leo XIV:

Det senaste dagarna har hela världens blickar riktats mot Rom.

När den vita röken steg upp från Sixtinska kapellet och det meddelades att Robert Francis Prevost blev vald till påve blev många överraskade.

För oss som kände honom lite närmare var det en stor glädje att han nu blev Leo XIV.

Få hade förutspått att det skulle bli denna försynta och ödmjuka person som arbetat så nära påve Franciskus. Som prefekt för biskopsdikasteriet fick han nästan varje vecka träffa påven och presentera tänkbara biskopskandidater. Det är alltså en av kyrkans viktigaste befattningar men samtidigt något fördold. Eftersom jag själv är knuten till detta dikasterium vet jag vilken samvetsgrann och insiktsfull person påven Leo är.

Stilla och saktmodig men samtidigt med bestämd hand ledde han detta arbete. Många reagerade på att vi för första gången fick en amerikansk påve. Samtidigt har han levt och verkat mer i Peru än i sitt hemland. Hans familj har invandrarbakgrund liksom hans födelsestad Chicago. Det är svårt att tänka sig någon som till sin karaktär är mer olik honom än en annan amerikan som spexat och spökat ut sig till påve. Ändå kan jag tänka mig att påve Leo med sin milda framtoning kan lyckas nå fram till världens mäktiga med evangeliets budskap om fred och försoning. Under sitt första tal på det apostoliska palatset var det just frid och fred som stod i centrum för hans budskap. Det var också betecknande att han hänvisade till Jungfru Maria i detta sammanhang. Just denna dag vördar man i Italien ”Maria i helgedomen i Pompei”.

Leo den XIV tillhör augustinernas orden, den orden som en gång Luther lämnade. Han är präglad av den helige Augustinus andliga budskap. Samtidigt är han expert i kanonisk lag och skrev sin avhandling om ”Priorns roll i S:t Augustinus regel”.

Även om media alltid vill bedöma påvekandidater utifrån politiska kategorier kan man inte sätta en sådan etikett på påven Leo XIV.

De troende tar emot honom som Kristi ställföreträdare som skall hjälpa dem att komma Kristus närmare och som Petri efterträdare som skall göra kyrkans röst hörd när det gäller fred och rättvisa på vår jord och sätta de fattiga och förföljda i första rummet.

Foto: Vatican Media