Hoppa till innehåll

Nordiska nuntiaturen

Apostoliska Nuntiaturen i Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge

Apostolisk nuntie är den benämning som används för att beskriva en diplomat utsedd av den Heliga Stolen. Ordet "nuntie" kommer från latinet "nuntius" som betyder "sändebud". I diplomatiska sammanhang använder man inte begreppet "Vatikanstaten" utan "Den Heliga Stolen". Den Heliga Stolen upprätthåller diplomatiska förbindelser mellan 174 stater.

Dessutom har man diplomatiska förbindelser med den Europeiska unionen och Maltas suveräna militärorden (Malteserorden). Nuntierna är chefer för Heliga Stolens ambassader, och har enligt Wienkonventionen, artikel 14, första diplomatiska rang, som ambassadör.

Nuntien är påvens officielle och diplomatiske representant (ambassadör) i ett land eller en region. Nuntiaturerna runt om i världen har som uppgift att följa utvecklingen inom den katolska kyrkan i posteringslandet.

Nuntien för de nordiska länderna har sitt högkvarter - sin "nuntiatur" – i Djursholm utanför Stockholm.

Den 9 november utnämnde påve Franciskus ärkebiskopen Julio Murat, titulärärkebiskop av Orange, till apostolisk nuntie för Sverige och Island. Ärkebiskop Murat är född i Turkiet och har senast tjänstgjort i Kamerun och Ekvatorialguinea.

Den 22 februari 2023 överlämnade ärkebiskop Murat sitt kreditivbrev till H.M. Konungen vilket medförde den formella rätten att verka som Heliga stolens ambassadör i Sverige. 

 

Kontaktuppgifter

Apostoliska Nuntiaturen

Svalnäsvägen 10

182 63 Djursholm

Telefon: 08-446 51 10

Fax: 08-622 51 10

E-post: nunciature@telia.com

Hemsida

 

Nuntiaturråd:

Don Giuseppe Commisso


Medarbetare:

Andrea Dossena