Hoppa till innehåll

Åtta miljoner i fara då ny svår torka drabbar Etiopien - hjälp Caritas att hjälpa

Antalet människor i Etiopien som behöver få hjälp för att klara sin livsmedelssituation har stigit kraftigt den senaste månaden på grund av att årets regn varit mycket dåliga, vilket beror på att väderfenomenet El Niño är ovanligt kraftigt i år. Svår torka hotar nu åter landet.

Den 12 oktober 2015 offentliggjorde Etiopiens regering en ny rapport vid ett möte med olika FN-organ, biståndsorganisationer och givarnationer. Den slår fast att antalet människor i landet som nu behöver få hjälp för att klara av att äta sig mätta har stigit till 8,2 miljoner. Det är en kraftig ökning från de drygt 4,5 miljoner som FN:s organ OCHA nämnde i augusti månad. Till den nya högre siffran ska läggas ytterligare 300 000 barn som redan nu är i behov av att få tillgång till särskilt näringsrik kost och ett uppskattat antal av 48 000 barn under fem år som nu lider av svår undernäring.

De regioner i Etiopien som är värst drabbade är Afar i öster och Somali i söder. Men också i Oromo i centrala och östra delen av landet samt Tigray och Amhara i norr är tillgången till vatten mycket dålig. Antalet ”woredas” (distrikt) som redan nu prioriteras för hjälpinsatser på livsmedelsområdet steg till 142 i september från 97 i juli. Antalet mycket svårt undernärda barn som behöver sjukhusvård för att kunna tillgodogöra sig näring nådde 43 000 i augusti enligt etiopiska regeringens nya rapport. Den siffran är högre än någon enda månad under hungerkrisen på Afrikas horn år 2011.

På OCHA:s hemsida finns följande uttalande av Paul Handley som är organisationens kontorschef: ”Givarna har varit generösa, men om vi ska kunna möta de mycket stora behov vi står inför i dag, och ännu mer under månaderna som kommer, behöver vi mycket mera stöd”. Effekterna av El Niño-fenomenet drabbar olika delar av Etiopien på skilda sätt. Medan de flesta delarna drabbats av torka förutspår landets metereologiska institut kraftiga regn runt floderna Omo, Shebelle och Awash i sydväst. Detta tros slå hårt mot skördarna där och området riskerar också att svämmas över under årets sista del.

Caritas Etiopien har sänt ut ett förberedande dokument som kommer att följas av ett upprop om hjälp från Caritas Internationalis. Därför öppnar nu Caritas Sverige sitt biståndskonto BG 900-4789 för gåvor som kommer att sändas iväg för att hjälpa till att lindra effekterna av torkan i Etiopien. Märk din gåva med ”Etiopien 2015”. Tack för din gåva!

Under den förra svåra torkan 2011 hjälpte Caritas Etiopien och lokala stifts-Caritas samhällen – här i Anza – att bygga dammar och andra vattenprojekt. Bild: Caritas Internationalis