Hoppa till innehåll

För dig som är förälder

Barnrättsorganisationer som Rädda Barnen uppskattar att 20 % av barn och ungdomar i dagens Sverige har utsatts för sexuella övergrepp, ofta av andra unga men också av vuxna, och ofta inom familjen. Det är 5-6 barn i varje skolklass i genomsnitt. Det vore naivt att tro att sådant inte kan förekomma i katolska kyrkans verksamhet också. Vi är inte ”en annan värld”. Det kan hända i din församling. Det kan hända just nu!

Vi känner oss alla upprörda och ilskna över avslöjandena som har kommit om prästers övergrepp mot barn i katolska kyrkan i USA. Övergreppen skedde främst i en period kring 1970-talet. Där hade genomsnittligt 1 av 25 präster anmälts för övergrepp under perioden 1950-2002, alltså fyra procent av prästerna. Det är fyra procent för mycket.

Men vi får inte stanna vid den historiska krisen på 1970-talet då vågen av övergrepp toppade. Hur är det här, hur är det just nu och hur ser det ut med alla de olika vuxna som tar hand om våra barn i kyrkans undervisning, på läger och resor här i kyrkan i Sverige?

 

ARBETET MOT ÖVERGREPP I VÅRT STIFT

Du som är förälder kan förvänta att alla som tar hand om ditt barn inom kyrkan har gått stiftets utbildning om Beredskapsplanen mot sexuella övergrepp på barn och ungdomar. De ska känna till våra trygghetsregler och veta hur de ska skydda verksamheten mot våld, kränkningar och övergrepp. De ska ha visat upp utdrag ut sitt personliga belastningsregister från Polisen. Annars får de inte hjälpa till i katolska kyrkan med barn och ungdomar.

Vi kontrollerar detta löpande, men du kan gärna hjälpa oss: fråga prästen eller andra ansvariga i verksamheten om de alla har gått kursen. Om du hittar någon som inte har gjort det vill vi gärna veta det. Kontakta oss i så fall! Det är brott mot kyrkans regler. Det får inte finnas verksamhet för minderåriga i kyrkan där ledarna är okunniga om våra säkerhetsregler.

Övergrepp är sexualiserat våld. Det kan uppkomma där vuxna är ensamma med barn och där de vill utnyttja dem. Förövarna vill att barnen ska hålla tyst med vad som sker. Ibland får de barnen att känna skuld över det som hänt. Det är ett både fysiskt och psykiskt övergrepp.  

Barnen ska inte lämnas ensamma med någon vuxen i kyrkan. De bör också tidigt lära sig att det är okej att säga nej till kramar, pussar och annan kroppskontakt som de inte önskar.

Om du har små barn, visa dem gärna denna lilla film om Lisa som säger nej till kramar. Efteråt kan du förklara för barnet att det har rätt till respekt och att slippa oönskad beröring:

Lilla filmen om NEJ

 

Undrar du något om katolska kyrkans arbete mot övergrepp får du gärna läsa vår ovan nämnda beredskapsplan som gäller för all aktivitet i katolska kyrkan i Sverige.

Enklare förklaringar om vårt arbete hittar du i våra små foldrar på olika språk.

 

KONTAKTA OSS!

Du är alltid välkommen att vända dig till oss som är katolska kyrkans kontaktpersoner i dessa frågor. Du kanske vill fråga något, berätta något, diskutera något eller anmäla något. Vi lyssnar och tar allt på allvar. Vet du något om våld, kränkningar eller övergrepp inom kyrkans verksamhet vill vi informeras så att vi kan ingripa och reda ut hur det kunde hända:

Björn Håkonsson (psykolog, barnskyddsombud):

barnskyddsombud@katolskakyrkan.se

Tel. 070 – 33 22 904

 

Pascal René Lung (präst):

generalvikarie@katolskakyrkan.se

Tel: 08 – 462 66 02

 

Margareta Egeberg (läkare):

Tel. 070 – 718 85 73

 

SEXUELLA ÖVERGREPP VIA INTERNET

Vi kan inte stanna vid kyrkan utan måste börja ta itu med den verklighet våra barn möter i hela vardagen. Det blir allt vanligare att barn, även yngre barn, råkar på pornografiska och kränkande hemsidor. De klickar på något som ser ut som ett spel för barn men det är en fälla: de leds vidare till sidor med porr. Eller så kontaktas de av förövare i något chattforum som låtsas att de är barn. Dessa vill bli vänner med barnet, möta det i hemlighet och förgripa sig på det. Vi vet alla att sådana personer är mycket farliga för våra barn, men det räcker inte att vi vet detta och ogillar det. Vi måste förklara för barnen att det finns sådana vuxna på nätet som vill skada dem.

Ditt barn kanske skäms över vad det har råkat på eller upptäckt på internet. Eller barnet är rädd för att du ska bli arg. Det är viktigt att du har koll på barnens aktiviteter på nätet, men visa att du inte fördömer barnet för det! Lär känna barnens spel och försök vara med. Visa intresse och var positiv: ”Hur var din speltid på nätet idag?” kan du t.ex. fråga. Berätta att du precis har läst vad vi skriver här om att det finns vuxna på nätet som vill skada dem – säg att detta är något som oroar dig och fråga vad de har lärt sig i skolan om risker på nätet. Visa dem vår text här på sidan under fliken ”För dig som är under 18 år” och samtala med dem om den.

 

FÖR MER INFORMATION OCH RÅD

Det finns många kunniga organisationer och initiativ i samhället som vi kan lära oss av. Titta till exempel på nedanstående hemsidor där det finns material att läsa. Se även vår flik ”För dig som vill läsa och förstå mer”. Läs på, bli kunnigare – det gäller våra barns säkerhet, barnen i kyrkan och barnen i hela samhället!

 

 

STÖD ÅT BROTTSOFFER:

 

FÖR ANMÄLAN:

Ifall ett barn behöver omedelbar hjälp, ring 112.

Polisanmälan kan göras genom polisens växel, 114 14.

 

SOCIALTJÄNSTEN:

Se din kommuns hemsida eller ring din kommuns växel.