Hoppa till innehåll

För dig som är under 18 år

Barnskyddsombudets hälsning till dig: DET VAR INTE DITT FEL!

Om någon vuxen eller annan i kyrkan har gjort något dumt mot dig, t.ex. rört vid din kropp på ett konstigt sätt eller sagt snuskiga saker till dig, så var det INTE DITT FEL. Personen ska stoppas. Vi vill inte ha lärare, ledare eller präster som skadar barn och unga.

Har du något att berätta? Vill du fråga något? Vi är redo att lyssna och vi tror på din berättelse:

Björn Håkonsson (psykolog, barnskyddsombud, det är jag som skriver det här):

barnskyddsombud@katolskakyrkan.se

Tel. 070 – 33 22 904

Pascal René Lung (präst):

generalvikarie@katolskakyrkan.se

Tel: 08 – 462 66 02

Margareta Egeberg (läkare):

Tel. 070 – 718 85 73

 

Lilla filmen om att berätta

 

ÖVERGREPP ÄR TYVÄRR INGET OVANLIGT

Vi vet idag att det fanns präster i katolska kyrkan, mest i USA och mest på 1970-talet, som tafsade på barn eller som tvingade eller lockade dem till sexuella handlingar. Det var ca 4 % av prästerna, 1 präst på 25 stycken alltså i genomsnitt. De var svåra att upptäcka eftersom barnen var rädda, de flesta sa inget. I dag är det mycket bättre i kyrkan i USA, men många kan inte glömma den tiden. Överallt i världen förstärker kyrkan nu skyddet av barn och ungdomar. Vi kontrollerar och utbildar de vuxna som ska bli präster eller hjälpa till med barn. Övergrepp ska inte få hända igen. Kyrkan ska vara den tryggaste av alla platser.

Men inte bara kyrkan. Barnrättsorganisationer som Rädda Barnen uppskattar att 20 % av barn och ungdomar i dagens Sverige har utsatts för sexuella övergrepp. Det är 5-6 barn i varje skolklass i genomsnitt men den siffran borde vara noll. 

Sexuella övergrepp kan vara allt från rena våldtäkter till att du ska tvingas höra på snuskiga förslag, att någon trycker dig upp mot en vägg vid skoltoaletten eller tafsar när det är simlektion. Det är viktigt att din lärare, skolans kurator eller rektor får veta om sådant händer. Helst direkt.

 

DET ÄR OKEJ ATT KÄNNA SIG RÄDD OCH FÖRVIRRAD

När man utsätts för övergrepp kan man bli arg och chockad. Man kan bli rädd och förvirrad, speciellt om det är någon man känner. Det är lätt hänt att man tror att det är ens eget fel. Men igen: det är ALDRIG ditt fel om någon gör så där mot dig. INTE heller om det är en ”snäll” person som gjorde så, någon som du gillar eller tycker synd om. INTE heller om alltihop började på skoj och du tyckte det var roligt innan det blev obehagligt. Det är INTE heller ditt fel ifall du gick och höll tyst om det länge, du var kanske chockad och rädd. Men du mår bättre om du lyckas berätta det för en vuxen som kan hjälpa.  

 

DU KAN HJÄLPA TILL ATT FÅ STOPP PÅ DET

Det är en hemsk tanke att det också kan förkomma övergrepp i kyrkan. Vi kan aldrig vara 100 % lugna. I kyrkan finns det ju också kompisar, lärare, undervisning, läger, fester. Kanske känner du till något dåligt som har hänt men är osäker på hur du ska berätta. Vi lyssnar. Kontakta oss och berätta så mycket du vill. När vi får veta vilka personer det rör sig om och vad som hänt ser vi till att saken anmäls till polisen/socialen. Vi ger tips om var det finns hjälp & stöd för dig eller den som drabbats. 

Att anmäla är bra – också för den som blir anmäld. Det handlar om att den personen ska ta sitt ansvar och fatta vad den har gjort fel. En ledare eller präst som avskedas, får böter eller fängelse tvingas tänka om. Andra personer som vill bli förövare tänker till och vågar inte bli ledare hos oss. Det är bra.

Ska du själv bli ungdomsledare måste du känna till våra trygghetsregler i detalj. Du måste gå kursen om hur man förebygger sexuella övergrepp i kyrkan. Det kan du läsa om här.

 

ANDRA DU KAN KONTAKTA:

Ifall du eller någon du känner behöver akut hjälp, ring 112.

Polisanmälan kan göras genom polisens växel, 114 14.

 

  • SOCIALTJÄNSTEN:

Se din kommuns hemsida eller ring din kommuns växel.

 

Om du mår psykiskt dåligt och behöver hjälp.

 

VIKTIGT

Mer som du bör känna till (och som du kanske redan vet... men läs gärna igenom ändå!) handlar om internet och pornografi.