4 juni - Den saliga Maria Elisabeth Hesselblad, jungfru

Född 4 juni 1870 i Fåglavik Västergötland. Elisabeth emigrerade vid 18 års ålder till USA, där hon arbetade som sjuksköterska och konverterade. Efter en religiös kallelse grundade hon i Rom 1911 Birgittasystrarna, en ny birgittinsk kongregation, vars moderhus sedan 1931 är beläget i Casa di Santa Brigida vid Piazza Farnese i Rom. Denna så kallade svenska gren av Birgittinorden har i dag ett fyrtiotal kloster i olika länder, bland annat i Djursholm och i Falun. Elisabeth arbetade under andra världskriget i Rom för att skydda förföljda judar.

Hon avled 1957 i Casa di Santa Brigida, där hon även har fått sitt sista vilorum. 1991 blev Elisabeth förklarad venerabilis (vördnadsvärd) och i april 2000 saligförklarad av Johannes Paulus II.